· Des d’avui dia 18 de juny, totes les regions sanitàries de Catalunya es troben a la Fase 3 de la desescalada

Qui ho havia de dir fa escassament dos mesos, en ple mes de març, que a mitjans de juny estaríem a la Fase 3. Però sí, a dia 18 de juny es pot confirmar que tota Catalunya es troba a la Fase 3 de la desescalada organitzada pel Govern d’Espanya. A més a més, això significa que la Generalitat de Catalunya ha recuperat totes les competències sobre el territori català. Les últimes notícies que arriben des de la cambra executiva catalana és que el Govern està ideant el seu propi procés cap a l’anomenada “Nova Normalitat”, per neutralitzar el coronavirus.

El dia 21 de juny s’acaba l’última pròrroga que va proposar el Govern d’Espanya per mantenir l’Estat d’Alarma. Aquest fet provocarà que tan bon punt expiri aquesta situació excepcional es podrà viatjar lliurement per tot el territori espanyol. Aquest estiu serà difícil imaginar unes vacances al carib, o a l’altra punta del món, per això des de les administracions públiques es recomana practicar l’anomenat “turisme de proximitat”.

Endinsats a l’última fase, la gent es pregunta si aquest és el principi del final. Podria ser-ho. Tot i això, ara més que mai s’ha d’anar amb peus de plom, ja que el perill d’un possible rebrot agafa cada vegada més força. Cal afegir, que a Pequín i a Alemanya ja s’han produït indicis d’aquest rebrot, que de moment sembla estar controlat. Malgrat tot, no es pot caure en els mateixos errors que es van cometre en el passat, i l’obertura massiva de vols alemanys cap a les Illes Balears no és una de les millors decisions.

La Fase 3

Des de La Moncloa, Salvador Illa, Ministre de Sanitat, ha felicitat els ciutadans catalans perquè afirma que han fet els deures. Aquest fet ha permès l’entrada a la Fase 3 de les últimes regions sanitàries de Catalunya: Lleida i Barcelona. Pel que fa a la mobilitat, els ciutadans de Catalunya ja podran desplaçar-se lliurement entre províncies sense cap mena de restricció. Ara però, s’obra un nou interrogant i és que amb tanta informació en tan poc temps potser s’ha oblidat què es pot fer endinsats en aquesta Fase 3.

  • Eliminació de les franges horàries.
  • Reunions de fins a 20 persones.
  • Obertura del servei a les barres a l’hostaleria, sempre i quan es mantingui una distància de dos metres de seguretat. A més a més, a l’interior dels locals es podrà tenir un aforament del 50% així com del 75% a les terrasses.
  • L’aforament dels hotels s’incrementarà a un 50% del total de l’ocupació. De la mateixa manera es podran obrir les zones comunes dels establiments turístics.
  • Els cinemes, les biblioteques i els teatres podran acaparar el 50% del seu aforament total.
  • Obertura de gimnasos sense cita prèvia, però restringint l’aforament a un 30%. No es podran obrir els vestuaris.
  • Obertura de discoteques limitant l’aforament per garantir la distància mínima de seguretat dintre del local. A més a més, la pista de ball s’haurà d’ocupar amb taules, ja que estarà prohibit ballar per evitar el contacte.

La Fase 3 de la desescalada | UEI