· El Govern d’Espanya, patronals i sindicats acorden la renovació dels ajuts públics que beneficiarà a determinats sectors

El Consell de Ministres del Govern Espanyol ha arribat a un Acord Social en defensa de l’ocupació que prorroga el mecanisme dels ERTO fins al 31 de gener de 2021. Els representants d’aquest pacte han estat les organitzacions empresarials de CEOE i Cepyme, juntament amb els sindicats de Comissions Obreres (CCOO) i UGT. Aquest acord prioritza els recursos per una llista de sectors concrets i manté les prestacions d’atur intactes per aquells treballadors que es trobin amb un expedient de regulació temporal de l’ocupació. Amb aquesta ja són quatre les pròrrogues que ha facilitat el Govern de La Moncloa per intentar preservar la major part de les empreses.

Mesures de l’acord

  • Es prorroguen automàticament tots els ERTO de força major.
  • Serà possible sol·licitar nous ERTO de força major tant per impediment com per limitació d’activitats a tots els sectors, altament exonerats amb quotes.
  • S’estableixen exoneracions en la cotització per empreses que pertanyen a sectors amb una elevada taxa de cobertura d’expedients de regulació temporal d’ocupació i una reduïda taxa de recuperació d’activitat i la seva cadena de valor, amb ERTO prorrogat, sense necessitat de sol·licitar un de nou.
  • Els treballadors fixos discontinus podran percebre una prestació extraordinària.
  • No es reduirà el percentatge de base reguladora per calcular les prestacions per ERTO quan s’hagin percebut 6 mesos de prestació.
  • Es manté el “comptador a zero” i l’accés a prestacions d’atur sense carència prèvia.
  • Es manté la limitació de la repartició de dividends i d’accés a ajudes per empreses situades en paradisos fiscals.
  • S’estableix una nova protecció del treball de 6 mesos.

Exoneracions

En aquest cas, les exoneracions en les cotitzacions a la Seguretat Social pels treballadors suspesos seran decreixents entre els dos mesos d’octubre de 2020 i gener de 2021 d’acord amb els següents percentatges: