· La Generalitat de Catalunya i el PROCICAT han elaborat una desescalada per trams que finalitzarà el 4 de gener

Aquesta setmana es va aprovar el pla d’obertura progressiva d’activitats a Catalunya que es posarà en marxa el dilluns 23 de novembre. La Generalitat de Catalunya, amb l’aprovació del PROCICAT, ha accedit a la reobertura de la restauració, activitats esportives i culturals. D’aquesta manera, el pla consta de 4 trams -de 2 setmanes cada un- que s’aplicaran de forma progressiva i que té l’objectiu d’arribar el 4 de gener amb unes restriccions més flexibles en l’activitat comercial, d’oci, esportiva i cultural.

Després de mesos de disputa, el Govern ha accedit a la reobertura de la majoria dels sectors econòmics de Catalunya. Dilluns els bars i restaurants podran reobrir els seus locals al públic amb un 30% de l’aforament total. Aquesta és la principal novetat del Tram 1. A més a més, les activitats esportives es podran reprendre amb un 50% de l’aforament a l’aire lliure i un 30% en espais tancats. D’altra banda, les activitats culturals podran tornar a exercir-se als cinemes, teatres i sales de concerts, amb un 50% de l’ocupació.

Tram 2

Començarà el 7 de desembre. S’ha de matisar, que el canvi de tram haurà de ser aprovat dies abans en funció de les dades epidemiològiques del Departament de Salut. En aquest segons tram es preveu que els comerços passin d’un 30% a un 50% de l’aforament i que els centres comercials de més de 800 metres quadrats puguin obrir. La mesura més destacada és que s’aixecarà el confinament municipal, que passarà a ser comarcal. Tot i això, es seguirà sense poder sortir de Catalunya.

Tram 3

Començarà el 21 de desembre, just abans de Nadal. En aquesta fase, les activitats socials es podran realitzar amb un màxim de 10 persones. Pel que fa a la mobilitat, no hi haurà restriccions d’entrada i sortida de mobilitat del cap de setmana. De totes maneres, es mantindrà el toc de queda nocturn de les 22h de la nit a les 6h del matí. En l’àmbit esportiu, l’aforament a l’aire lliure serà d’un 70% i els interiors al 50%.

Tram 4

Començarà el 4 de gener. En aquest últim tram es recuperarà la presencialitat en l’àmbit educatiu, així com la represa de les competicions esportives. El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès, ha volgut recordar que aquest pla de reobertura no és equiparable “al pla de desescalada de la primavera” i que no servirà “per recuperar la normalitat”, sinó que és un “retorn progressiu de les activitats econòmiques i socials”.