· Més de 1.700 start-ups ja formen part d’un ecosistema consolidat com el primer hub europeu del sud d’Europa en un any marcat per la Covid-19

Segons l’estudi elaborat per ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’Empresa), Barcelona se situa per darrere de Berlín, París i Amsterdam en el rànquing de hubs de la Unió Europea (UE). Aquest informe d’anàlisi empresarial de l’any 2020 posa de manifest que la ciutat comtal -àrea metropolitana inclosa- és el territori on hi ha més start-ups del sud d’Europa: més de 1.700. A més, s’ha de tenir en compte que aquestes dades tan positives s’emmarquen en un context de pandèmia de la Covid-19.

De totes les dades que ens ofereix l’anàlisi elaborada per ACCIÓ, sens dubte cal remarcar que des del 2016 i fins al 2020 hi ha hagut un increment del 57,4% del nombre de start-ups. En el passat any 2020 s’han comptabilitzat 1.708 empreses, un 13,5% més que l’any anterior, el 2019. Aquesta dada posa de manifest que tot i la crisi sanitària i econòmica causada pel coronavirus, Barcelona segueix essent un exemple a tot Europa pel seu esperit emprenedor.

A més a més, Catalunya és el segon hub preferit per crear-hi una start-up, i és que el 17% dels fundadors ho afirmen. Aquest és el quart any consecutiu que el territori català se situa en la segona posició, només darrere d’Alemanya (39%), i quasi empatat amb els Països Baixos (17% també) i seguit de Portugal (10%). Una altra dada destacable de l’àmbit emprenedor català és que el 39% dels fundadors d’aquestes start-ups l’any 2019 havien creat anteriorment una empresa.

Sectors principals

L’informe també té en compte els principals models de negoci de les start-ups. El 42% de les empreses de l’ecosistema tenen el comerç electrònic i el marketplace com a formes de negoci centrals, seguit per models Saas (32%) i de subscripció (21%). En termes de sectors d’operació, els àmbits de les TIC, l’oci i la salut concentren el 60% de les empreses. El sector específic que concentra més empreses és el de healthtech amb 289 empreses.

Influència de la Covid-19

L’informe també destaca les bones perspectives de futur de l’ecosistema emprenedor que en un 85% veuen l’any 2021 amb optimisme i bones perspectives. Segons els resultats d’un sondeig dut a terme per ACCIÓ, el 69% de les start-ups han incrementat o no han tingut canvis significatius en la seva activitat amb la crisi de la Covid-19.

Al contrari, un 31% de les empreses emergents reconeixen haver vist caure l’activitat dels seus negocis per la pandèmia. En aquest sentit, el coronavirus ha afectat de manera diferent l’activitat de les empreses segons el sector: l’e-commerce i els continguts digitals s’han vist clarament afavorits; mentre que els sectors de les traveltech o l’oci han patit afectacions.

 

Per llegir l’informe complet podeu visitar la pàgina web d’ACCIÓ.