· L’observatori ha estat elaborat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental basant-se en el primer trimestre del 2020

El Consell Comarcal del Vallès Oriental ha elaborat l’Observatori dels Polígons d’Activitat Econòmica del Vallès Oriental (OPAE) amb l’evolució de l’activitat econòmica durant el primer trimestre de l’any 2020. En l’informa es concreta que el Vallès Oriental és la tercera comarca de Catalunya pel que fa a superfície industrial, només superada pel Vallès Occidental i el Baix Llobregat. A més a més, en aquest observatori es detalla que les capacitats industrials i econòmiques de la comarca vallesana va en augment any rere any.

Els autors de l’OPAE, l’Albert Marañón i l’Eloi Riera, han fet un gran treball estadístic sobre les capacitats industrials i econòmiques del Vallès Oriental. Les dades estan per interpretar-les i extreure el posterior anàlisi; i això hem fet a la Unió Empresarial (UEI).

 

La comarca en números

El Vallès Oriental disposa de 2.812 hectàrees de Polígons d’Activitat Econòmica (PAE), essent la tercera comarca catalana en superfície industrial. El març de 2020 a la comarca vallesana es van registrar 1122 ofertes de naus i solars de PAE. Aquest fet suposa un 42% menys d’ofertes que l’abril de l’any anterior. Aquest fet el podem interpretar com positiu, ja que algunes d’aquestes ofertes ja han estat sol·licitades i avui dia ocupades per noves companyies i empreses que busquen, al Vallès Oriental, créixer econòmicament.

La major part del teixit industrial de la comarca se situa al voltant de la capital, Granollers. Tot i això, el Vallès Oriental té 127 polígons d’activitat econòmica, on hi destaquen els de Parets del Vallès, Lliçà d’Avall o Montornès del Vallès. Especificant en sectors, el 55% de les principals empreses vallesanes pertanyen al sector químic, encapçalat per la multinacional Grífols, situada al municipi paretà. El sector químic va facturar 3.653 milions d’euros el 2019, un 21,5% de la facturació total de la comarca.

Polígons d’Activitat Econòmica | Font: Consell Comarcal Vallès Oriental

Mesures municipals davant la COVID-19

Malgrat tenir aquesta capacitat econòmica i industrial, no s’ha d’obviar la situació sanitària tan complicada que estem vivint. La responsabilitat dels Ajuntaments municipals no només es deu a l’activitat econòmica sinó en protegir, mitjançant mesures de prevenció i ajudes econòmiques, a la seva població. Dels 39 municipis que hi ha al Vallès Oriental, 30 Ajuntaments han anunciat un seguit d’ajudes, en termes econòmics i fiscals, per protegir a la població davant la pandèmia mundial de la COVID-19.

  • Flexibilització i ajornament en el pagament d’impostos i taxes.
  • Suspensió temporal de la Taxa de Terrasses a la via pública.
  • Suspensió temporal del lloguer de naus municipals.
  • Suspensió temporal de la Taxa de Residus Comercials.
  • Reforç dels serveis d’orientació empresarial a nivell online.
  • Difusió online del teixit comercial obert.
  • Reducció del període mitjà de pagament a empreses contractades.
  • Cobertura de despeses salarials de concessions per evitar ERTO.
  • Ajuts al pagament del lloguer de locals comercials.
  • Plans locals de reactivació econòmica (en estudi).