Aquest dilluns 6 de novembre el Cercle d’Empresaris va acollir a Salvador Illa, President del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar al Parlament de Catalunya i Cap de l’Oposició des del 2021 en un dels seus habituals dinars-tertúlia celebrats a la seu de la Unió Empresarial i en el que els empresaris tenen l’oportunitat de compartir taula amb algun referent polític o empresarial.

Illa, nascut a la Roca del Vallès, va iniciar l’acte amb una ponència davant d’una trentena d’empresaris del Vallès Oriental, en la que ens va oferir la seva lectura de la conjuntura econòmica i política actual des del punt de vista d’Europa, Espanya i Catalunya. Va destacar els 4 eixos que ens afecten: un moment geopolític molt tens, un context econòmic que necessita redefinir-se, un canvi climàtic amb el que estem posant al límit al planeta i un canvi tecnològic tant accelerat que s’haurà de buscar la fórmula de controlar.

“Nosaltres no veiem el seguir jugant a la divisió. El nostre marc és Europa, amb un horitzó federal”, ha recalcat el socialista, posant en valor el fet que sigui l’únic territori que comparteix alhora 3 característiques: una economia que genera prosperitat, un règim democràtic i un estat del benestar que assegura els drets de les persones. Sobre la llei de l’amnistia, assegura que és la forma d’escurçar el camí d’un fracàs i de “posar el comptador a 0” a uns fets que no ens han portat cap benefici.

“En els últims 10 anys Catalunya no ha anat pel camí que li correspon” va continuar Illa, fent referència a que les institucions no han funcionat com cal després de veure’s tocades i danyades. Tot i això, reconeix que el país no falla: “Hi ha ànims a nivell empresarial, noves idees i projectes”.

Per finalitzar, va marcar les 5 prioritats que s’haurien de complir per dibuixar el país que tindrem al 2035: la connectivitat de Catalunya, molt particularment l’aeroport, la reforma de fons de la sanitat pública, el complex però necessari debat sobre el finançament autonòmic, la reforma de l’educació i per últim, la millora de l’administració.

Un cop finalitzada la seva intervenció, els assistents van compartir taula amb el ponent i van poder continuar formulant preguntes en el decurs d’aquest dinar-tertúlia del Cercle d’Empresaris.