Aquest dimecres 9 de novembre el Cercle d’Empresaris va acollir a M. Eugènia Gay, delegada del Govern a Catalunya, en un dels seus habituals dinars-tertúlia celebrats a la seu de la Unió Empresarial i en el que els empresaris tenen l’oportunitat de compartir taula amb algun referent polític o empresarial.

La delegada va iniciar l’acte amb una ponència davant d’una trentena d’empresaris del Vallès Oriental, en la que va explicar com va arribar al càrrec i com va prendre la decisió d’acceptar-lo: “No m’ho esperava, però m’ho vaig prendre com un repte perquè Catalunya necessitava un lideratge ferm, que apostés pel diàleg, pel compromís, el consens i que fos capaç de teixir aliances”… “Algú que fes “d’engranatge” entre els organismes, empreses i societat civil i que traslladés al Govern d’Espanya les necessitats de la societat catalana, sobretot en un moment en què tots érem conscients que no havia arribat el missatge del que realment s’estava vivint i quines eren les nostres inquietuds”.

Gay va continuar fent un petit repàs de totes les accions que s’estan portant des del Govern d’Espanya i des de la seva delegació. En primer lloc, les mesures restrictives que es van haver de prendre per protegir-nos de la Covid-19 i també altres com els ERTO, les ajudes directes a autònoms o les rebaixes fiscals, que van anar destinades a reforçar el teixit econòmic i sobretot a ser capaços de mantenir les empreses en un entorn on elles mateixes es poguessin desenvolupar. “Amb el temps s’ha vist que han salvat llocs de treball, i salvar llocs de treball també vol dir salvar empreses”, va dir la delegada.

La seva intervenció també va tocar, com no podia ser d’altra manera, el tema de la guerra a Ucraïna definint-la com “una vulneració atroç dels drets humans i de la vida de tantes persones només a 3000 quilòmetres de casa nostra”. En referència a aquest tema, M. Eugènia Gay va posar en relleu el paper d’Espanya dins la Unió Europea, i l’eficàcia d’aquesta última donant resposta al que podria haver estat una terrible crisi d’immigració.

Gay va voler recordar també els 130.000 permisos de treball a ucraïnesos per residir i treballar a Espanya, i en aquest sentit, va posar en valor la tasca de la delegació i la bona coordinació amb tots els operatius, fet que va possibilitar acollir a moltes d’aquestes persones a Catalunya i entre elles, milers de nens que han pogut estar escolaritzats.

Més enllà de la crisi humanitària, és conscient que continuem immersos en una crisi econòmica global, una realitat que no nega i que afirma que tampoc ho fa el govern d’Espanya. La delegada va fer esment de punts clau com l’increment de preus de l’energia, de les matèries primeres i de la inflació. En aquest sentit, va voler recordar que som el segon país per la cua amb un 7,3% d’inflació i la seva reducció des del 9,2% on es situava al mes de juliol.

Seguint amb aquest missatge positiu, va assegurar que creu en el futur i en les possibilitats de creixement, i va afirmar que s’estan adoptant les mesures adients. Per ella, són bons exemples d’aquesta tasca mesures com la implantació de l’excepció ibèrica, que estalviarà 2.000 milions d’euros als espanyols, o els abonaments gratuïts de Renfe, que no només tenen un efecte positiu en l’economia domèstica sinó també en termes de sostenibilitat.

M. Eugènia Gay va continuar parlant de la reforma laboral i la necessitat del Govern d’oferir contractes laborals indefinits que asseguressin la continuïtat de les empreses i que descriu com “un pas endavant”. Per acabar, va concloure que el compromís d’Espanya amb Catalunya en l’actualitat és inqüestionable, i que així es demostra amb l’increment de la quantitat assignada en els pressupostos.

Un cop finalitzada la seva intervenció, els assistents van compartir taula amb el ponent i van poder continuar formulant preguntes en el decurs d’aquest dinar-tertúlia del Cercle d’Empresaris.