El BOE ha publicat aquest dimecres el reial decret que, més de dos anys després de l’inici de la pandèmia, elimina l’obligació de portar màscara en espais tancats. L’excepció són els centres sanitaris i els transports públics. Tanmateix, no és obligatori fer-la servir en les andanes ni en les estacions de transport. A més es recomana el seu ús en reunions en les quals hi hagi persones vulnerables.

En un article únic, el BOE, explicita que les persones majors de 6 anys estan obligades a l’ús dels següents llocs: centres sanitaris, centres sociosanitaris (fisioterapeutes, dentistes, residències com a visitant o farmàcies, entre altres) i transport públic de viatgers (taxis, busos, metre, trens, vaixells i avions).

El decret estableix, no obstant això, que no és obligatori portar la mascareta posada ni en les andanes ni en les estacions de viatgers.

I a l’oficina? 

El decret fa esment específic a les oficines i centres laborals i considera que ja no és preceptiu l’ús de les màscares. No obstant això, especifica també que els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals, d’acord amb l’avaluació de riscos del lloc de treball, determinaran les mesures preventives adequades, que podrien incloure l’ús obligatori de màscares en determinades situacions.

El text del BOE recull també la “recomanació” que determinats col·lectius vulnerables continuïn fent un “ús responsable” de la màscara. En el decret publicat aquest dimecres es llegeix: “En l’entorn familiar i en reunions o celebracions privades, es recomana un ús responsable en funció de la vulnerabilitat dels participants”.
Aquest decret segueix a un altre publicat el 8 de febrer, mitjançant el qual el Govern va exposar la fi de l’ús de la màscara en exteriors, una mesura aprovada ‘in extremis’ el 24 de desembre per a intentar frenar els contagis durant les festes de Nadal després de l’aparició d’ómicron.

DESCARREGAR EL BOE