· El Govern ha aprovat aquesta mesura per aturar els contagis de la COVID-19 considerant els establiments de restauració entorns d’alt risc de contagi

El Govern ha aprovat ampliar el certificat covid a bars, restaurants, gimnasos, residències, teatres i concerts a partir d’aquest divendres. Els responsables de bars i restaurants (i també de gimnasos i residències) hauran de controlar que tothom que hi accedeixi disposi de passaport covid. Com ja passa a les discoteques, la comprovació la podran fer a través del web Verificacovid.gencat.cat , que permet escanejar certificats.

Segons aquesta resolució, els establiments de restauració són entorns d’alt risc de contagi especialment en el context actual, on hi ha una major circulació de variants del SARS-CoV-2 més contagioses. Diuen que en la literatura científica abunden els estudis de brots relacionats amb aquest tipus d’establiments, on a més solen produir-se un elevat nombre de contagis.

Què poden demanar els restaurants?

La presentació del certificat emès per un servei públic de salut ha d’acreditar alguna de les circumstàncies següents:

  • Disposa de la pauta vacunal completa contra la COVID-19.
  • Disposa d’una prova diagnòstica negativa COVID-19 PCR o test d’antígens amb una vigència determinada.
  • Recuperació de la malaltia en els últims sis mesos (certificat COVID).

Però els locals, a més, hauran de demanar el DNI per comprovar que el document no és el d’una altra persona. De fet, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, demanava compromís perquè es compleixi la mesura. Diu que és crucial per evitar restriccions més contundents, com limitar l’aforament o els horaris en aquests locals.

Qui queda al marge d’aquesta restricció?

S’exceptuen d’aquesta previsió:

  1. Els serveis de restauració dels centres de treball destinats a les persones treballadores.
  2. Els serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials per donar servei exclusivament a les persones que hi realitzen prestació laboral i a les persones que hi estan ingressades.
  3. Els menjadors escolars.
  4. Els serveis de restauració integrats en centres universitaris per donar servei exclusivament a les persones que hi realitzen prestació laboral i a l’estudiantat.
  5. Els serveis de menjador de caràcter social, per a les persones usuàries del servei.

Així mateix, s’exonera de la condició de presentar el certificat COVID per a l’accés a les activitats en què aquesta Resolució l’imposa a les persones menors de 12 anys que no tinguin limitat, per raó de l’edat, l’accés als locals, establiments, equipaments o espais corresponents atenent que per a aquest col·lectiu la vacunació no ha estat indicada.

Com es pot descarregar el certificat covid?

El certificat o passaport covid és un document digital en PDF amb signatura digital i un codi QR que s’escaneja quan s’accedeix als locals. És gratuït i es pot descarregar pel web La Meva Salut. Aquest és l’enllaç per accedir-hi.

Per entrar-hi, les credencials que s’han de posar són el número de la targeta sanitària o el DNI (en cas de no tenir certificat digital). Un cop a dins, cal anar a les seccions “Informes i resultats” i “Vacunes i certificat COVID digital UE” per consultar i descarregar el document.

 

Fonts: RAC 1 i FIHRT