Història de la Unió Empresarial

La Unió Empresarial Intersectorial -UEI va ser creada l’any 1978 amb l’objectiu d’agrupar les Unions Patronals i Gremis d’àmbit sectorial, que actuaven a la comarca on té la seu social.

Arrel de l’impost de radicació que l’Ajuntament de Granollers va voler posar en marxa l’any 1973 es va veure la necessitat empresarial de sumar esforços i lluitar per erradicar aquest impost.

Les primeres reunions on es perfilava la creació de la Unió Empresarial es varen portar a terme a les Oficines de l’empresa SPAR, propietat de l’empresari SR. LUIS Mª SASTRE VIRUMBRALES l’any 1973 i que en aquells moments presidia l’associació del polígon Congost.

Es varen iniciar les reunions amb les empreses del Polígon Congost més importants d’aquell moment i es va sol·licitar al seu president, el Sr. Luis Mª Sastre que iniciés les converses amb els empresaris i convoqués reunions per a tractar amb l’administració l’erradicació de l’impost.

Amb una bona sintonia amb la Unió d’Empresaris d’Automoció que s’havia constituït el febrer del 1973, el 15 de març del mateix any, entra a treballar al Gremi la Sra. Assumpció Curniellas, primera treballadora que més tard ho seria de la Unió Empresarial.

En aquella època, els Gremis i Associacions, depenien del Sindicat Vertical que tenia la seva seu al carrer Sant Roc de Granollers, i no va ser fins a la mort del Dictador Francisco Franco, que cada gremi es va poder legalitzar amb els seus propis estatuts.

Paral·lelament a les primeres reunions de la Unió Empresarial, tant el Gremi d’Electricistes, amb seu al passeig de la Muntanya com la UPM Vallès Oriental amb seu a la Plaça Pau Casals de la nostra Vila, iniciaven també les seves activitats a la comarca.

Una de les persones clau en tot el procés de reivindicació de l’impost va ser el Sr. Ramon Pi, en aquells moments president de la Unió d’Empresaris d’Automoció del Vallès Oriental que, conjuntament amb els promotors i empresaris Srs: Gerardo Segura de Luna, Felix Ramajo, Lluis Callejón Costa, Esteve Velilla Miralpeix, Lorenzo Farín Padrós, Antonio López Morgadas i Marcelo Santaulalia Belañá, van començar a demanar les adhesions a la Unió Empresarial de les principals Associacions i Gremis del Territori.

Al juliol del 1978 es va crear la Unió Empresarial Intersectorial amb l’adhesió dels gremis de la comarca:

 • GREMI D’AUTOMOCIÓ
 • GREMI ELECTRICISTES
 • UNIÓ DE BOTIGUERS
 • EMPRESARIS DEL POLÍGON CONGOST
 • UPM
 • GREMI DE CONSTRUCTORS
 • GREMI D’HOSTALERIA
 • GREMI DE LA FUSTA

Gràcies a la Unió de tots els Gremis i Associacions del Vallès i els seus empresaris, es va aconseguir l’anul·lació de l’esmentat Impost de Radicació. L’Ajuntament va fer-se enrere en l’aplicació.

Encara que cada Gremi operava autònomament a les seves corresponents seus, no va ser fins a l’any 1984 que varen decidir unificar-se i compartir seu al Carrer Navarra de Granollers a excepció del Gremi d’Electricistes i el Gremi de Constructors que varen continuar amb les seves seus socials.

PRESIDENTS UEI

 • LUIS Mª SASTRE VIRUMBRALES  (1978 – 1994)
 • JOSEP ICART LAMARCA  (1994 – 2003)
 • MARIUS CATALAN (2003 – 2005)
 • JUAN-PEDRO PIRRETAS (2005 – 2014)
 • JOAN DIAZ (2015 – 2022)
 • PEP GARCIA (2023)

L’any 2001 la Unió Empresarial, fruit de la seva evolució i consolidació com a Federació, amplia el seu marc d’actuació passant a denominar-se Unió Empresarial Intersectorial-Cercle d’Empresaris, UEI-CERCLEM.

El 28 d’abril del 2006, sota la presidència del president Sr. Juan Pedro Pirretas, es va posar la primera pedra del que és avui l’edifici de la Unió Empresarial i seu referent al nostre país.

El 12 de gener del 2016, sota la Presidència del President, Sr. Joan Diaz, es va iniciar la remodelació de la Primera Planta de la Unió Empresarial per allotjar un Centre de Negocis.

Avui, plenament consolidat i amb una ocupació del 100% continua el creixement de la UEI i els seus gremis i associacions adherides.